I vores forrige blogindlæg skrev vi om networking på LinkedIn, og gav dig de bedste tips og tricks til at skabe værdifulde og langvarige relationer på mediet. Og hvis du endnu ikke har læst det, så hop da lige over og gør det HER.

I dette indlæg vil vi komme dybere ind på det at netværke helt generelt, hvilke fede fordele det har, og hvordan du skal gribe det an. Læs med - du bli'r en lille netværksekspert!

Netværk Blogindlæg 800X500

Om at netværke

At netværke er processen med at skabe og vedligeholde professionelle kontakter og relationer, som er gavnlige for begge parter. Det indebærer at udveksle information, ressourcer og støtte med andre indenfor din branche eller dit interesseområde. Networking kan ske gennem formelle arrangementer som konferencer og seminarer, eller under uformelle rammer som sociale medier og kaffeaftaler.

Derudover har networking en kæmpestor effekt på din karriere og/eller din virksomhed. Med et stærkt netværk udvider du nemlig din horisont og skaber et solidt fundament af interessante mennesker, som kan hjælpe dig på vej mod dine mål. Det kan f.eks. være et karrieremæssigt boost at gøre brug af networking, fordi du “kender nogen, der kender nogen”, hvilket er en fordel på et meget konkurrencepræget arbejdsmarked. Og det er ikke kun arbejdsmarkedet, der er fyldt med konkurrence til stregen. Også på det generelle marked skal virksomheder kunne skille sig ud fra mængden, og her kan et stærkt netværk endnu engang være med til at styrke positionen på markedet – for det vil betyde flere kvalificerede repræsentanter og interessenter, der kan hjælpe virksomheden med at komme ud over rampen.

Når du arbejder med networking, arbejder du også med at danne relationer til andre mennesker. Relationer refererer til de forbindelser, du har med andre mennesker, som kan være baseret på personlige, sociale eller professionelle interaktioner. Og når du forsøger at opbygge relationer, så handler det om processen med at udvikle og styrke relationerne gennem gensidig tillid, respekt og engagement. Dette indebærer kontinuerlig kommunikation, deling af ressourcer og støtte, og aktiv pleje af forholdet over tid. Altså er relationer ikke blot noget, der opstår over natten, men noget du skal investere tid og energi i.

Lær at netværke - i professionelle sammenhænge

Hvordan er det så liiige man netværker bedst muligt i professionelle sammenhænge - bl.a. på LinkedIn. Det får du fem hurtige netværkstips til lige her:

Forberedelse er nøglen til at kunne præstere bedst muligt, når du skal opbygge relationer i professionelt øjemed.

  • Research både situationen og deltagerne, så du har en god baggrundsvidens for at smalltalke.
  • Elevatortalen skal være finpudset og klar til at du kan fyre den af for alle de nye, spændende og interessante relationer, du møder.

Lyt aktivt i samtaler med andre. Du både lærer noget nyt og viser at du er interesseret i den, der taler, og det vedkommende siger.

  • Stil spørgsmål der er velovervejede og passer til det faglige emne, så du viser, at du lytter og interesserer dig.

Vær autentisk og ærlig selv i en professionel relation, for det ene udelukker nemlig ikke det andet.

  • Personlighed skinner igennem, og du må gerne vise, hvem du er. Vær dig selv og lad være med at over- eller underdrive din ærlighed. Man kan hurtigt se igennem dig, hvis du ikke er oprigtig.
  • Interesser og passioner er det, der driver din karriere, så del det gerne i professionelle relationer, så du kan blive husket og måske finde frem til fælles interesser.

Følg op og sørg for, at du ikke bare kommer i glemmebogen. Vis, du er interessant og oprigtigt ved at vedligeholde kontakten.

  • Personlige beskeder når du begår dig på LinkedIn er altid en god idé og viser, at du rent faktisk er interesseret i at vedligeholde relationen.
  • Konsekvent kommunikation kan også være vejen frem, og at have en strategi for jævnlig vedligehold af diverse relationer kan mange gange være en fordel.

Deltag aktivt i faglige fællesskaber, events, debatter og hvad end du kan komme på, der kan fremme dit personlige brand og udvide dit netværk.

  • Grupper og fora på LinkedIn kan være en guldmine for relationer, og er ofte baserede på specifikke brancher eller fagområder, du kan diskutere, hjælpe og interagere med.
  • Arrangementer og events er en åben invitation til networking og nye relationer, hvor du kan gøre dig bemærket gennem viden, personlighed og small-talk-evner.

Helt overordnet arbejder jeg meget ud fra to ting, når jeg arbejder med personlig netværksudvikling. To ting, der er vigtige at være opmærksom på, og som giver dig gode forudsætninger for stærk networking.

Find nye forbindelser, både online og offline. Kig rundt i søgefunktionen på LinkedIn, og tilføj dem, du synes er interessante. Mingle med spændende mennesker ude i den virkelige verden (og husk at tilføje dem til dit online netværk efterfølgende). Et godt sammensurium af online og offline relationer er med til at skabe et stærkt netværk.

Vær top of mind, altså synlig for dit netværk. Det kan du gøre ved at bidrage aktivt til samtaler, igen både online og offline. Vis hvem du er og ”put yourself out there”, så dit netværk ser dig og husker dig.

Online og offline netværksstrategier

At netværke kan, som du nok allerede har fået et indtryk af, eksekveres på både online og offline platforme, og begge kan være profitable for dig. Men hvad er forskellen egentlig?

Online netværksstrategier

Denne netværksstrategi foregår, som navnet indikerer, på online platforme. Det betyder altså at du plejer dine netværksrelationer ved hjælp af medier såsom LinkedIn. For at opnå succes med en online netværksstrategi er det essentielt at du har en solid profil på de medier, du arbejder med. Profilen skal være gennemarbejdet, og på LinkedIn vil en fuldt udfyldt profil også betyde større gennemslagskraft

Af fordele ved denne strategi kan nævnes:

o   Nemt at eksekvere på, da man som regel har det lige ved hånden.

o   Mulighed for at følge op, hvilket øger chancen for en længerevarende relation.

Af ulemper kan derimod nævnes:

o   Kan hurtigt blive en overfladisk og svagere relation, hvis den kun foregår online.

o   Øget chance for misforståelser når kommunikationen foregår online

Offline netværksstrategier

Den ”gammeldaws” måde. Den kræver lidt mere af dig, og er en god øvelse, hvis du drømmer om at blive lidt mere udadvendt. Her skal du nemlig ud og netværke IRL (in real life, for dig der ikke er med på de hippe forkortelser). Det gælder alt fra konferencer, møder, events til kaffeaftaler – det er næsten kun fantasien, der sætter grænser. Men offline netværksstrategier handler overordnet om at komme ud og møde og opsøge dit netværk på en måde hvor du har mulighed for at se dem i øjnene og have en ægte samtale med dem. Det giver nemlig altid noget andet og mere unikt til en relation at den også foregår offline, og det åbner op for nogle nye, spændende samtaler, diskussioner og perspektiver for alle parter.

Af fordele ved denne strategi kan nævnes:

o   Mulighed for at gøre sig bemærket og lade sin personlighed skinne igennem

o   Stærkere relationer fordi man har mødt hinanden ansigt til ansigt

Af ulemper kan nævnes:

o   Sværere at eksekvere på og en større tidsrøver

o   Sværere at holde kontakten og relationen ved lige

 

Uanfægtet både fordele og ulemper ved begge strategier vil det være fordelagtigt at finde et sweet spot lige midtimellem, hvor du bruger det bedste fra begge verdener. Som chips og dip eller sommer og sol, så er dine netværksstrategier også bedst sammen.

Overvind dine netværksudfordringer

Uanset om du gebærder dig online, offline eller begge dele, når vi snakker networking, så kan der opstå udfordringer. Det er almindeligt, og mange kan finde det ret grænseoverskridende at tage initiativ på den måde, som det ofte kræver, hvis man vil opbygge et stærkt netværk. Derfor skal du ikke snydes for nogle tips og tricks til, hvordan du kan overvinde de mest almindelige netværksudfordringer, som du kan møde:

Generthed: Mange mennesker synes det er ubehageligt eller er nervøse ved at skulle møde nye mennesker og starte samtaler. Forbered dig mentalt, øv dig i småsnak, og sæt dig små mål, som at tale med eller skrive til mindst én ny person på x tidspunkt. 

Ting til fælles: Bekymringen om, om man nu også har noget til fælles eller om der opstår akavet stilhed kan de fleste vist relatere til. Lyt aktivt, stil åbne spørgsmål eller research personen godt online for at finde fælles interesser eller forbindelser. Det skaber en naturlig connection og giver åbninger for gode samtalestartere.

Frygt for afvisning: Den ligger nok i de fleste af os, og det er aldrig rart at blive afvist eller ignoreret. Men det er en naturlig del af det, at interagere med andre mennesker, og særligt når du ikke kender dem så godt, endnu. Se det som en læring og fokuser istedet på de positive interaktioner.

Mangel på tid: Travle arbejdsplaner og personlige forpligtelser kan gøre det svært at finde tid til at netværke. Prioritér netværksaktiviteter ved at lægge en klar strategi og integrere dem i din kalender.

Manglende netværksmuligheder: Det kan være svært at identificere og finde relevante netværksmuligheder. Netop derfor er online netværksstrategier en fordel, du kan drage gavn af. Brug også dit nuværende netværk til at undersøge, om der kunne være nogle event, der kunne være relevante for dig at deltage i.

Opsummering

Når du netværker er det jo ikke blot med et her-og-nu-ting, og det kan måske endda være svært at få øje på, hvad det skulle hjælpe dig med på nuværende tidspunkt. Det er fordi, du skal se på networking som en langsigtet investering i dit professionelle virke. Og lige præcis derfor er det også megavigtigt at arbejde med vedligeholdelse af dine netværksrelationer, da de ellers falmer over tid. Nej tak til tomme relationer.

Med et stærkt, langsigtet netværk kan du bl.a. opnå karrierefordele, forlommer til spændende jobs, udvidet viden indenfor dine interessefelter, adgang til nye muligheder, events og meget mere.

Hvis alt dette ikke har overbevist dig om at networking er the KEY til professional succes, så ved jeg ikke, hvad der kan. Det er vist bare ud og igang med at netværke med spændende mennesker. Klar, parat, NU!

Der er hjælp at hente...

Det er selvfølgelig også altid muligt at opsøge hjælp til at styrke sit netværk. Vi kan ikke kreere et stærkt et for dig, men vi kan hjælpe dig på vej mod selv at stå stærkt, når du skal netværke. Du kan vælge at gøre brug af et branding bureau, der hjælper dig igennem hele processen med at brande sig selv, så du står stærkt i netværksverdenen, og er sådan en spændende en, man gerne vil have i sit netværk.

Redigeret 245